Monday, July 13, 2009

Kandungan Protein,Lemak,Kabohidrat dan Abu (ash) Unggas

Di bawah ini menunjukkan perbezaan susunan protein, lemak, karbohidrat, dan abu (dalam %) telur puyuh dibandingkan dengan telur ternakan unggas lainnya:

Ternakan protein lemak karbohidrat abu
Ayam Kampung 12,7% 11,3% 0,9% 1,0%
Ayam Bandar 13,4% 10,3% 0,9% 1,0%
Itik 13,3% 14,5% 0,7% 1,1%
Angsa 13,9% 13,3% 1,5% 1,1%
Merpati 13,8% 12,0% 0,8% 0,9%
Puyuh 13,1% 11,1% 1,0% 1,1%



Berdasarkan data di atas, kandungan nutrisi pada telur puyuh dapat dikatakan lebih baik dibandingkan telur ternakan unggas lain, termasuk ayam. Kadar protein telur puyuh cukup baik, dengan kadar lemak yang rendah. Jika menggunakan telur puyuh, ia dapat memenuhi keperluan protein dan karbohidrat kita, tetapi tidak perlu takut kolesterol naik. Jadi, ia adalah baik untuk untuk diet kolesterol dan kesihatan.

No comments:

Post a Comment